Spoznajte Portské víno
Portské víno (známe tiež ako Porto, Oporto alebo v origináli Vinho do Porto) je fortifikované víno, ktoré sa vyrába výlučne z hrozna vypestovaného a spracovaného v oblasti údolia rieky Douro (asi 140 km východne od mesta Porto). Z hrozna sa najprv vylisuje a vyfiltruje mušt, ktorý sa nechá kvasiť v uzavretých nádržiach. Po vykvasení zhruba polovice cukru (tento medziprodukt má cca 8% alkoholu) sa mušt prečapuje do sudov, v ktorých je už vopred pripravená vínna pálenka (70% neutrálny alkohol), ktorá zvýši obsah alkoholu na ďalších 19 až 22 percent. Víno ešte potom ďalej ostáva zrieť v týchto sudoch, až potom sa fľaškuje. Po otvorení sa doporučuje vypiť do 48 hodín.
Základné delenie je na biele a červené. Inštitút vín z oblasti Douro a Porto (IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) delí ďalej portské víno do dvoch kategórií: bežné portské vína (klasické odrody portských vín ruby, tawny a biele) a Categorias Especiais, špeciálne odrody, kam spadajú všetky ostatné.
Portské víno Tawny
Portské vína tawny sú vyrábané prevažne z modrého hrozna, ktorá zreje v drevených sudoch a sú vystavované postupnej oxidácii a odparovaniu. V dôsledku toho postupne dozrievajú do zlatisto hnedej farby. Vystavenie kyslíku dodáva vínu "orechovú" príchuť, ktorá je namiešaná tak, aby zodpovedala klasickej chuti portského vína. Portské vína tawny sú sladké alebo polosuché a sú zvyčajne používané ako dezertné vína.
Portské víno ruby
Portské víno ruby je najlacnejší a najrozšírenejší druh portského. Po fermentácii je uložené v nádržiach vyrobených z betónu alebo nerezovej ocele, aby sa zabránilo oxidačnému zreniu a zachovala sa jeho sýto červená farba. Toto víno sa zvyčajne mieša tak, aby zodpovedalo štýlu značky, v rámci ktorej má byť predávané. Víno je pred fľaškovaním zjemňované a filtrované za studena a s vekom sa obvykle nezlepšuje.
Biele portské
Biele portské sa vyrába z bieleho hrozna a možno ho vyprodukovať v širokej škále štýlov. Obyčajné biele portské tvorí vynikajúci základ pre koktaily, zatiaľ čo staršie chutia najlepšie samotné, dobre vychladené. Existuje celý rad druhov bieleho portského, od suchého až po veľmi sladké. Ak biele portské vína zrejú po dlhú dobu v drevených sudoch, stmavnú, prípadne dosiahnu bod, kedy je ťažké (podľa samotného vzhľadu) určiť, či bolo pôvodné víno červené alebo biele.
Aj keď existujú podobné druhy vín, v rámci Európskej únie je označenie Porto vyhradené ako ochranná známka pôvodu iba pre výrobky portugalskej provincie.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/